whisper-revolutionaire-zeilen
volans-sailing-logo

Volans Sailing is de exclusieve dealer in de Benelux geworden van de Whisper, de nieuwe ‘vliegende’ catamaran. Een revolutionair draagvleugelsysteem zorgt voor stabiliteit en maakt deze catamaran gemakkelijk en veilig om te varen voor een brede groep van zeilers.

Een opwindende technologische ontwikkeling – een innovatie die het aangezicht van het racen voor kleinere boten op binnenwater gaat veranderen.

Foilingweek.com

Zeilen zoals bij America’s Cup

Iedere zeilliefhebber kent de spectaculaire beelden van de wedstrijden om de America’s Cup met de AC72 foiling catamarans. Maar vanwege hun geringe stabiliteit is het varen van deze ‘vliegende’ draagvleugelboten eigenlijk alleen weggelegd voor topzeilers.

Ron Price van de Solent Universiteit in Southampton (Engeland) heeft een nieuwe catamaran ontworpen met een bijzonder innovatief systeem van draagvleugels (hydrofoils). Deze Whisper brengt de uitdagende manier van zeilen zoals bij de America’s Cup binnen bereik van een breder publiek. De boot is stabiel, veilig en gemakkelijk te varen, komt al bij een wind van 5 knopen uit het water en kan snelheden van 25 tot zelfs 35 knopen halen.

Met een slim ontwerp hebben we de productiekosten van de boot laag kunnen houden. Hiermee brengen wij een toegankelijke en betaalbare catamaran op de markt voor de gemiddelde wedstrijdzeiler en de echte liefhebber.

Ron Price

ontwerper van de Whisper

Internationaal succes

De revolutionaire Whisper is in september 2014 voor het eerst getoond op de Southampton Boat Show en trok veel aandacht van zowel media als bezoekers. De boot was vervolgens een groot succes op de internationale watersportbeurzen in Parijs en Londen. De innovatieve catamaran wordt inmiddels in serie gemaakt. Op de Londen Boat Show was te zien hoe de productie van de lichtgewicht carbonstructuur in zijn werk gaat.

High tech composiet materialen

Ontwerper Ron Price legde de basis voor het ontwerp van de Whisper tijdens zijn afstuderen in Jacht Ontwerp en Productie aan de Southampton Solent University. De catamaran is daarna in de laboratoria van deze universiteit verder ontwikkeld, met gebruik van de nieuwste kennis en technologie.

De Whisper wordt gebouwd door White Formula. Dit bedrijf is gespecialiseerd in high tech composiet materialen en maakt een range van producten, variërend van onderdelen voor Formule 1 racewagens tot helikopters. White Formula is opgericht door Reg White, wereldkampioen en Olympische gouden medaillewinnaar in de Tornado-klasse, en wordt momenteel gerund door zijn zoon Rob White, eveneens voormalig Olympisch Tornado-zeiler. Ook kleinzoons Henry en Thomas White werken in het familiebedrijf, dat meer dan dertig jaar ervaring heeft in het bouwen van catamarans, waaronder de Dart en de SL16.

Wegvaren is zo simpel als wat – zelfs met één hand is het geen al te grote uitdaging. Je springt zo aan boord op weg naar dieper water.

UK.Boats.com

Wat maakt deze boot
speciaal?

De innovatieve technologie van de draagvleugels maakt de boot eenvoudig, stabiel, maar nog steeds snel – je hoeft geen superster te zijn om het prestatie-zeilen te ervaren.

Wat zorgt voor de
stabiliteit?

Een actieve regeling controleert de ‘vlieghoogte’ van de beide rompen.

Waarom is deze catamaran zo makkelijk te varen?

Omdat de boot licht is, reageert hij snel, ook bij lage druk in het zeil. Samen met de hoogtecontrole van beide rompen maakt dit de boot erg stabiel.

Voor wie is deze
boot?

De Whisper is een boot voor de gemiddelde club-racer en hoger. De boot is eenvoudig te varen in stabiele toestand, maar op het hoogste niveau zullen goede zeilers in staat zijn om nog net wat extra’s uit de draagvleugel set-up te halen.

Bij welke snelheid komt de boot uit het water?

De boot komt al bij een wind van 5 knopen uit het water, maar met een wind van 6 tot 8 knopen ‘vliegt’ de boot comfortabel en op snelheid.

Wat is de
topsnelheid?

De Whisper behaalt gemakkelijk een snelheid van meer dan 25 knopen, met een topsnelheid rond 35 knopen.

Technische specificaties Whisper

Lengte

5,9

meter

Lengte incl. boegspriet

6,2

meter

Lengte waterlijn

4,2

meter

Breedte

2,4

meter

 

Totaalgewicht

98

kg

 

 

Hoofdzeil

12,9

m2

 

 

Fok

3,2

m2

 

 

Spinnaker

14

m2

 

 

 

Startsnelheid foiling

5

knopen

 

 

 

 

Topsnelheid

35

knopen

 

 

Prijs

€ 28.000,-

vs-250
↓