Scholieren in Eindhoven krijgen clinic in Volans²

“We sporten altijd in een gymzaal, dit is iets nieuws, iets anders.” En: “In één woord: geweldig.” Ze vermaakten zich opperbest, de groep leerlingen van het Bisschop Bekkers Lyceum in Eindhoven die donderdag 31 oktober in Volans-boten een clinic kreeg bij de Eindhovense Studenten Roeivereniging Thêta. Het was een beetje winderig, maar gekleed in een wetsuit viel het best mee met de kou.

“Normaal gesproken leer je roeien door middels van trainingen op een ergometer en in een oefenbak en dan mag je uiteindelijk voorzichtig in een wedstrijdboot,” zegt Lenneke de Voogd van Volans Rowing. “Maar scholieren willen meteen beleven hoe het is in zo’n boot. Met onze Volans² lukt het ze om met minimale instructies zo weg te roeien.”

Thêta wil met schoolroeien het draagvlak voor de roeisport in Eindhoven verbreden, stelt bestuurslid Erik Wieringa. “Deze middag was een succesvolle en waardevolle ervaring, zowel voor de scholieren als voor ons. Een toenemende belangstelling voor het roeien bij jongeren zal ook voor Thêta als roeiverening uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Volgens de docenten van het Bisschop Bekkers Lyceum was deze clinic een groot succes.”

Ger van Mossel van het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO) was erbij om filmopnamen te maken. Voor het project Freesport verzamelt hij indrukken van allerlei nieuwe beweeg- en sportactiviteiten voor de lessen lichamelijke opvoeding. “Het idee achter de reeks is dat leerlingen op eigen, speelse wijze ingaan op bewegingsuitdagingen van de landschappelijke, stedelijke of sportieve omgeving. Roeien met zo’n innovatieve skiff zou daarbinnen prima passen. Roeien is als onderdeel in het bewegingsonderwijs vaak niet haalbaar, maar met de Volans zou dit wellicht wel mogelijk zijn.”

Zoals gezegd viel het roeien prima in de smaak bij de jongeren. “Het is moeilijk, maar je kunt ook al snel best wel hard gaan.” En: “Als je eenmaal aan het roeien bent, gaat het vanzelf.”

↓