Finalist-2Volanskids, de nieuwe roeiboot voor kinderen van 8 tot 12 jaar van Volans Rowing, is een van de drie finalisten voor de Nationale Sport Innovatie Prijs 2014. Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV en jurylid van deze prijs, zal de winnaar bekend maken op 9 oktober tijdens het Nationale Sportinnovatie Congres op in Eindhoven. Bij de ontwikkeling van de VolansKIDS heeft Volans Rowing nauw samengewerkt met de roeibond KNRB, InnoSportNL, TU Delft, VU Amsterdam, Haagse Hogeschool en enkele gespecialiseerde bedrijven.

Drie jaar geleden, tijdens het WK onder 23 jaar in Amsterdam, introduceerde het Nederlandse bedrijf Volans Rowing de Volans². Een compacte, lichte skiff (eenpersoons roeiboot) die je op de auto kunt vervoeren en die het mogelijk maakt om op een sportieve manier van de vrijheid van het water te genieten, waar, wanneer en zo vaak als je wilt: Het Nieuwe Roeien.
Opvallend aan de Volans² is de sliding rigger: niet het stoeltje beweegt op en neer door de boot maar het deel met de riemen.
Op basis van de positieve ervaringen met de Volans² heeft Volans Rowing de Volanskids ontwikkeld mede naar aanleiding van de vraag bij de roeibond naar geschikt materiaal voor kinderen. Deze skiff is 4.40m lang, met grepen en een stootrand voor makkelijk handling door de kinderen zelf. Ook de sliding rigger en de riemen zijn op maat van de doelgroep ontworpen. VolansKIDS  is onlangs opde markt gebracht, nadat het eerste exemplaar ten doop is gehouden tijdens het WK Roeien in Amsterdam eind augustus.

Spel en fun

De roeisport toegankelijker maken en verbreden, dat is de achterliggende drijfveer van Cees van Bladel en Lenneke de Voogd, oprichters van Volans Rowing. Jongeren vormen daarbij een belangrijke doelgroep. Het bedrijf was de afgelopen jaren dan ook betrokken bij diverse activiteiten op het gebied van jeugd- en schoolroeien. Inmiddels ontwikkelt Volans Rowing tevens een multimediaal instructie-pakket samen met mensen uit de roeiwereld. ‘Op dit moment zijn er eigenlijk weinig of geen goede mogelijkheden voor jongere doelgroepen om sportief te (leren) roeien,’ stellen Van Bladel en De Voogd. ‘Niet alleen is het roeimateriaal ontworpen en gemaakt voor volwassenen, maar ook zijn de programma’s sterk gericht op trainen en minder op spel en fun.’

Nationale Sport Innovatie Prijs

De Nationale Sport Innovatie Prijs, een initiatief van de stichting Sports and Technology en InnoSportNL, wordt voor de zesde keer toegekend. Een jury van deskundigen weegt daarbij de bijdrage aan de verbetering van prestaties, in topsport en/of in in recreatieve sport, de bijdrage aan een sportieve en actieve leefstijl en de economische marktpotentie. Uit 44 inzendigen zijn drie finalisten gekozen: naast Volanskids het interactieve speltoestel Memo van het bedrijf Yalp en de Fantastick, een hockeystick voor kinderen van 4 tot 7 jaar.

↓