winnaar_bVolanskids, de nieuwe roeiboot voor kinderen van 8 tot 12 jaar van Volans Rowing, heeft de Nationale Sport Innovatie Prijs 2014 gewonnen.

Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV en jurylid van deze prijs, maakte dat vandaag bekend tijdens het Nationale Sportinnovatie Congres in Eindhoven. Als winnaar ontvangt Volans Rowing een geldbedrag van vijfduizend euro, eenzelfde bedrag aan advies-uren en nog eens vijfduizend euro aan advertentie-ondersteuning.

De jury had alle lof voor de samenwerking tussen sport, bedrijfsleven en kennisinstellingen bij het tot stand komen van dit product. Bovendien probeert Volans Rowing met de Volanskids de erg traditionele roeisport te verbreden en beter toegankelijk te maken. En het is een innovatie met een wereldwijde marktpotentie.

Drie jaar geleden, tijdens het WK onder 23 jaar in Amsterdam, introduceerde het Nederlandse bedrijf Volans Rowing de Volans². Een compacte, lichte skiff (eenpersoons roeiboot) die je op de auto kunt vervoeren en die het mogelijk maakt om op een sportieve manier van de vrijheid van het water te genieten, waar, wanneer en zo vaak als je wilt: Het Nieuwe Roeien. Opvallend aan de Volans² is de sliding rigger: niet het stoeltje beweegt op en neer door de boot maar het deel met de riemen.
Op basis van de positieve ervaringen met de Volans² heeft Volans Rowing de Volanskids ontwikkeld, samen met de Nederlandse roeibond KNRB, InnoSportNL, TU Delft, VU Amsterdam, Haagse Hogeschool en enkele gespecialiseerde bedrijven. De boot is 4.40m lang, met grepen en een stootrand voor makkelijk handling door de kinderen zelf. Ook de sliding rigger en de riemen zijn op maat van de doelgroep ontworpen. Volanskids is onlangs op de markt gebracht, nadat het eerste exemplaar ten doop is gehouden tijdens het WK Roeien in Amsterdam eind augustus.

Spel en fun

De roeisport toegankelijker maken en verbreden, dat is de achterliggende drijfveer van Cees van Bladel en Lenneke de Voogd, oprichters van Volans Rowing. Jongeren vormen daarbij een belangrijke doelgroep. Het bedrijf was de afgelopen jaren dan ook betrokken bij diverse activiteiten op het gebied van jeugd- en schoolroeien. Inmiddels ontwikkelt Volans Rowing tevens een multimediaal instructie-pakket samen met mensen uit de roeiwereld. ‘Op dit moment zijn er eigenlijk weinig of geen goede mogelijkheden voor jongere doelgroepen om sportief te (leren) roeien,’ stellen Van Bladel en De Voogd. ‘Niet alleen is het roeimateriaal ontworpen en gemaakt voor volwassenen, maar ook zijn de programma’s sterk gericht op trainen en minder op spel en fun.’

 

Nationale Sport Innovatie Prijs

De Nationale Sport Innovatie Prijs, een initiatief van de stichting Sports and Technology en InnoSportNL, is voor de zesde keer toegekend. Uit 44 inzendingen waren drie finalisten gekozen. Achter de Volanskids eindigde de Fantastick, een hockeystick voor kinderen van 4 tot 7 jaar als tweede en het interactieve speltoestel Memo van het bedrijf Yalp als derde.

 

↓